Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.089.000 registrovaných (CZ+EN), přes 54.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový Inženýrský kalkulátor. Příkazy a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
PeterCAD ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 04.srp.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 35 |
![]() Zasláno: 11.srp.2005 v 16:15 |
Ahoj, nevim zdalipak uz to tu bylo...chci presidlit na Linux, jedine omezeni co mi vtom brani je AutoCAD (neni). Nasel jsem neco jako je QCAD http://www.ribbonsoft.com/ je dokonce v cestine, ale neni to 'ono'. Nemate nekdo lepsi typ? Petr |
|
![]() |
|
Kozial ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Stav: Offline Bodů: 6 |
![]() |
podívejte se na www.bricscad.com
pro Linux sice není česky, ale od AutoCADu se moc neodlišuje |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21875 |
![]() |
těch různých klonů AutoCADu je více, ale asi žádný z nich "není to ono"...
navíc žádný z nich nepodporuje originální souborový formát AutoCADu - DWG |
|
![]() |
|
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
a bude někdy na linuxu ten jediný opravdický?:)
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21875 |
![]() |
AutoCAD byl naposledy pro Unixy ve své verzi R13, od té doby je vyvíjen již jen čistě pro Windows, využívá hodně systémových služeb Windows a verze pro Linux, Mac či jiné menšinové OS se nechystá (jestli "někdy", těžko říci).
|
|
![]() |
|
Jan Pajerchin ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Diskutér ![]() ![]() Přihlášen: 18.čvc.2005 Lokalita: Slovensko Používám: ZWCAD, AutoCAD Stav: Offline Bodů: 78 |
![]() |
Ako som sa ja pred časom informoval: Osobne si myslím, že existuje nejaká dohoda Autodesk - Microsoft kde Autodesk sa zaväzuje že nebude vyvýjať CAD na inej platforme ako Windows a MS sa zaväzuje že nebude vyvýjať žiaden CAD - konkurenčný AutoCADu. Prečo tento môj názor ? - Pretože prinajmenšom sú divné dve veci: 1. CADovsky Gigant Autodesk nevyvýja pre iné rozšírené OS (či už Linux, MAC OS). A to dnes - v dobe keď je už pomerne dosť užívateľov ktorí nechcú Windows ani vidieť. 2. Ešte divnejšia vec je že Microsoft nefušuje do CADu. Aj keď fušuje do všetkého a všetko chce pohlitiť a pritom CADu sa ani nedotkol, pričom CAD trh je určite zaujímavý aj pre MS.
|
|
![]() |
|
Keberdle Václav ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 25.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: Autocad 2006 LT,Rhinoceros 4,Catia 4 Stav: Offline Bodů: 152 |
![]() |
Plny souhlas
Skoda ze na tomnejvic doplaci uzivatel... |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
no, ono to asi zas tak jednoduché a konspirativní nebude... v komerční oblasti se moc na prohlášení "nechce Windows ani vidět" nehraje a Autodesk, stejně jako každý mainstream vývojář, se spíše ohlíží na velikost trhu - a ta hovoří jasně: podle Gartnera tvořil v roce 2004 podíl MacOS na trhu OS pro desktop PC 2.5% a Linuxu dokonce jen 1.3%, pro rok 2005 se očekává podíl MacOS/Linux 2%/2.1% a ještě v roce 2008 jen 2%/3.4% - zbytek tvoří uživatelé Windows (plus nepatrné desetinky obskurnějších operačních systémů) -- takže to rozhodnutí Autodesku z roku 1995 nadále se soustředit jen na vývoj Windows verze, bylo spíš zcela prostě motivováno komerčně - proč si komplikovat (zdražovat/zpomalovat) vývoj složitou univerzální podporou pro komerčně nepodstatný trh... uživatel na to obecně nemusí nutně doplácet - doplácí ty cca 4% non-Windows uživatelů, ale ostatní zase využívají výhod rychlejšího vývoje a lépe provázaných aplikací a proč MS nejde do CAD (on nejde ani do řady jiných SW oborů) - jednak nesmělé pokusy už kdysi byly (s Intergraphem) a jednak MS většinou nastupuje na určitý trh nákupem zavedené firmy s šancí stát se na daném trhu číslem 1 - takovou firmu pokrývající téměř úplné portfolio CAD řešení zde kromě Autodesku nevidím |
|
![]() |
|
Keberdle Václav ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 25.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: Autocad 2006 LT,Rhinoceros 4,Catia 4 Stav: Offline Bodů: 152 |
![]() |
To doplaceni jsem myslel tak ze Pro win potrebuju : Windows OS + Office(pro inventor) + antivir + dil na server OS... |
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Zkousel jsem si nainstalovat Bricscad v linuxu. Zakladni
poznatek je ten, ze pro beh potrebuje wine, tudis to neni nativne napsano pro linux. Druhy poznatek je ten, ze se mi to nepovedlo rozbehnout. Chce po me seriove cislo a neumoznuje spustit program v trial rezimu jako verze pro windows. Pokud nekdo zkousel doporuceny produkt a povedlo se mu to spustit mohl se zde o tom zminit. Jinak cadu pro linux je vic, pro strojare je napr. varicad. Docela zajimavy clanek byl na http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=846 Udajne by bylo mozne spustit a chodit s wine i obycejny autocad, ale to se mi povedlo jen jednou kdysi s R14 a fungovalo to dost spatne. Kostel |
|
![]() |
|
j.matel ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 13.říj.2004 Lokalita: Slovensko Používám: AutoCAD 2009LT Stav: Offline Bodů: 258 |
![]() |
Mne sa svojho casu, ked som mal cas sa s tym babrat podarilo rozchodit
2000 (myslim, ze na strankach WINE je aj NAKY FAQ na to), mno ale
pouzitelnost bola nulova, ked som tam nahral moju diplomovku
(jednoduchy podorys stareho rodinneho domu), tak nevedel co ma od
dobroty robit ;) Horko tazko pohyboval kurzorom, nieto este vykresom ;I
BricsCAD som skusal tiez, pretoze v podstate jedina aplikacia ktoru by sme pod Linuxom potrebovali vyriesit je AutoCAD, ale s rovnakym vysledkom. Je to v podstate emulovany BC pod Linuxom a na tie vykresy co mame v robote bol BC aj vo WIN velmi pomaly. ;( |
|
![]() |
|
Zd.Valek ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 17.lis.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 2 |
![]() |
Zprovoznil jsem na Linuxu AutoCAD R14 a slape
jak hodinky !!! (s pomoci wine) Pouzivam: Debian GNU/Linux 3.1 Sarge, Windows uz konecne nemam. V Linuxu delam 3 roky. Dlouho to byl marny boj, podarilo se mi nainstalovat AutoCADy R14, 2002 a 2004, ale zadny nesel zpustit. Pak jsem zkusil starsi verzi wine (20050419) a R14 se spustil. Bez problemu pouzivam vsechny funkce. Jako docasne reseni je to super, ale wine se rychle vyviji, tak doufam, ze brzy rozchodim i AutoCAD 2004. Tady je par rad pro instalaci a pouzivani: -AutoCAD R14: - nejdriv potrebujete stahnout nejaky wine, ja doporucuju tento, protoze mi jako jediny funguje: http://prdownloads.sourceforge.net/wine/Wine-20050419.tar.gz - jeste pred instalaci odstrante pripadnou predchozi instalaci wine !!! - rozbalte archiv - v konzoli (jako bezny uzivatel) se presunte do adresare .../tools a zadejte prikaz ./wineinstall - nasleduje kompilace, ta trva asi 1,5 hodin (na 1GHz, 640MB RAM, rychly HDD) - behem kompilace musite odpovedet 'yes' na otazku jestli jste root a na otazku, zda pouzit windows oddil (pokud je detekovan) doporucuju odpovedet 'no'. - po dokonceni inst. wine spustte instalator CADu R14 "setup.exe" ve wine - instalace CADu u me probehla bez problemu (akorat nevytvoril slozku AutoCAD R14 v nabidce "start") - neobjevi-li se vam po doinstalovani ikona na plose, spustte soubor "~/.wine/drive_c/Program Files/AutoCAD R14/acad.exe" ve wine. AutoCAD by mel najet a fungovat. - VAROVANI: nikdy nedavejte maximalizovat hlavni okno - nebo se vam pri pristim spusteni mozna nezobrazi - tip: okna toolbaru neumoznuji umistit toolbar pri okraji okna - nechytejte mysi za okno, ale za sedou plochu mezi tlacitky a pujde to. - tip: zalohujte si celou konfiguraci vcetne CADu zkopirovanim slozky ~/.wine ![]() -AutoCAD 2004: - potrbujete mit nainstalovany wine (osvedcenou verzi nemam, zkuste nejnovsi) - dale CAD 2004 vyzaduje MS Internet Explorer 6.0, ktery nainstalujete takto: - z http://www.tatanka.com.br/ies4linux/ stahnete IEs4Linux - tento rozbalte a spustte ./ies4linux (tento skript sam stahne vse potrebne a nainstaluje MS IE) - pro dlasi kroky nesmi byt wine zapnute - nyni musite odstranit puvodni konfiguraci wine -> odstranit slozku ~/.wine - slozku ~/.ies4linux/ie6 presunte do ~/ a prejmenujte na .wine (vysledkem je nova konfigurace ~/.wine) - spustte instalaci AutoCADu 2004 (nebo 2002) "setup.exe" ve wine - po instalaci nemuze CAD najit nejake .dll, takze jsem mu je zkopiroval do C:\windows a nasel je - dalsi problem je, ze nemuze nacist "adlmdll.dll" a to uz jsem nevyresil ![]() Pripadne dotazy a problemy -> Zd.Valek@seznam.cz nebo ICQ 241243180 |
|
Zd.Valek
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,383 sekund.