Již 10.000+ CAD tipů. Přes 117.000 registrovaných u nás, celkem 1.089.000 registrovaných (CZ+EN), přes 54.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový Inženýrský kalkulátor. Příkazy a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | |
olaf ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 07.bře.2006 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD 2009 Stav: Offline Bodů: 7 |
![]() Zasláno: 10.dub.2006 v 10:24 |
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jaké písmo je nejvhodnější k použití ve výkresech z hlediska normalizovaného technického písma? Je to upraveno nějakou normou? Děkuji |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Dnes je dano normou vsechno, to znamena i to jak byste mel sedet na zachode :), ja osobne doporucuji pismo ROMANS, zalezi taky pro jake vykresy (strojarina x stavarina).
|
|
![]() |
|
Machacek ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (HK) Používám: BricsCAD, Cadkon MEP Stav: Offline Bodů: 720 |
![]() |
Používáme ISOCP.SHX, občas pro zvýraznění nadpisu Arial
|
|
Jiří Macháček
BricsCAD, Cadkon MEP |
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Za nejvhodnější technické písmo se dá snad považovat isocp.shx, které je nejužžží, pak ještě simplex. shx.
Z truetypových třeba isocpeur.ttf. |
|
![]() |
|
olaf ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 07.bře.2006 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD 2009 Stav: Offline Bodů: 7 |
![]() |
Jde mi o strojařské výkresy.. |
|
![]() |
|
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
Záleží na výkrese. V klasickém výkrese stavřiny nebo v řezech atd asi vystačíte s "tenkým" písmem - ROMANS je takové pohledné, ISOCP šetří šířku V situacích je už lepší TTF, protože pokud je tam zaměření s výškama, různé popisy k sítím atd, pak je nutné nové popisy zvýraznit a k tomu je nejlepší nějaký TTF - hodně se používá ARIAL, jak jsem si všiml i u ostatních. Ale více méně záleží na Vás, hlavně jde o čitelnost výkresu a jeho přehlednost. Občas se Vám může stát, že popis prostě je na kresbě a nemůžete s ním hnout, pak je dobrá funkce z EXPRESS TOOLS, která Vám popis podloží např. SOLIDem, který překryje kresbu a popis je dobře čitelný. Hodně používám při tisku do ortofoto.
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
![]() |
Express tools je přídavná utilitka? Podložení textu solidem bych určitě využil při kótování, kdy je nutné zajistit, aby kótovací čáru/text kóty nic nepřerušilo, např. osa. Nebo toho lze docílit i jinak, než pracně přesušovat hrany, osy?
|
|
![]() |
|
Jan Rais ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Zasloužilý člen ![]() ![]() Přihlášen: 30.zář.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD, Inventor Stav: Offline Bodů: 171 |
![]() |
Písmo pro technické výkresy - ČSN 01 3115 až ČSN 01 3119.
Tomu odpovídá typ písma ISOCP.shx s faktorem šířky 1. Já používám ROMANS.shx s faktorem šířky 0,78. Podle mého názoru je ROMANS vzhlednější. |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21875 |
![]() |
Na podložení textu je asi lepší používat masku - viz: |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Je to sbírka nástrojů od Autodesku. To podložení, lze docílit nyní již i standarními příkazy AutoCADu - viz Překrytí.
Pokud se chcete dozvědet o ET a překrytí více, tak je na podobné téma člának na autodeskclubu. Upravil PepaR - 10.dub.2006 v 11:39 |
|
![]() |
|
Kotlaba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: ČR (SČ) Používám: už žádné Stav: Offline Bodů: 388 |
![]() |
Občas je potřeba přihlédnout i k jiným hlediskům. Například já jsem svého času potřeboval najít (a našel) font, kde by se nepletlo malé "L", velké "i" a číslice jedna ("1").
|
|
![]() |
|
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
Dovolím si lehce oponovat s výhodou WIPEOUT Pokud použijete funkci ET, pak se "solid" dá ihned mezi kresbu a písmo, tzn, že zakryje co potřebujete pod textem a text je nahoře U WIPEOUT Vám nejdříve překryje vše a je potřeba text dát samostatně nahoru. Jeho váběr může být komplikovaný v husté kresbě Dále pokud zkouším správnou funkci, vyžaduje uzevřenou polyčáru, což u funkce z ET nechce. Je tam nastavena ekvidistance od textu. Pokud tu polyčáru nechci, aby se zachovala, pak mám velký problém s případnou úpravu MASK, protože tam vlastně nic není, nemám to za co chytit. SOLID má uzlové body a mohu jej lehce protáhnout všemi směry, pokud se např. změní text a je delší nebo kratší. Po vyzkoušení funkce WIPEOUT mám pocit, že je komplikovanější její použití |
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Ad WIPEOUT) Nechtěl jsem vám oponovat, chtěl jsme jen nastínit možnosti - ne každý totiž zná ET. Navíc, já osobně taky preferuji funkci ET neboť je pro mě rychlejší a jednodušší.... Škoda, jen, že nefunguje na kóty, ale jen na text. Nemusel bych to alespoň řešit další utilitou a 2mi příkazy, tak jak to řeším doposud.
Upravil PepaR - 10.dub.2006 v 12:30 |
|
![]() |
|
VlJanecek ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Stav: Offline Bodů: 463 |
![]() |
Já používám masku tak jak bylo napsáno v těch tipech. Funguje i na texty i na kóty. Výhoda je že to nastavím jednou v kótovacím stylu a už na to nemusím myslet při kreslení. Express Tools jsou pak zbytečné.
Vl.Janeček |
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Tvary tech. písma určuje norma ISO 3098-1 až 4. Zákl. parametr=výška=2,5-3,5-5,0-7,0-10,0-14,0-20,0 mm. Upravil Ferdinand - 10.dub.2006 v 14:59 |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Nemohl bych Vás požádat o zaslání ukazký takového kótovacího stylu na adresu pepa.forum@centum.cz ? Docela by mě zajímalo jak to máte provedeno.
Předem děkuji Upravil PepaR - 10.dub.2006 v 16:17 |
|
![]() |
|
VlJanecek ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Stav: Offline Bodů: 463 |
![]() |
Je to jen nastavením jedné volby - pozadí v kótovacím textu. Přivedl mne na to ten výše zmiňovaný tip a od té doby to používám u většiny kótovacích stylů. U starších verzí Autocadu ale myslím tahle možnost nebyla.
Vl.Janeček |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
To by mě tada zajímala zpětná kompatibilita tohoto kótovacího stylu např. s AutoCADem 2002. Kótuje to bez problémů i v něm?
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,248 sekund.